Under säsongen 2022 uppmärksammade vi på olika sätt tre jubileum i Slöinge: fynden av guldgubbar för 30 år sedan, kyrktornet på Slöinge kyrka 200 år, Berte museum 20 år.

Förberedande arbete

Förberedelserna och informationsinhämtandet startade i januari med att vi träffade Slöinge Eftra hembygdsförening, sakkunniga vid Halmstad museum och Kulturmiljö Halland samt ordförande i församlingsrådet. Inför säsongstarten intervjuades Dennis Likus, amatörarkeologen som gjorde de första fynden, som klipptes ihop till en film på ca 10 minuter. Som ett led i att lära från andra togs kontakt med Peter Adler som hållit i teatern Hagbard och Signe för råd, tips och ev. samarbete. Vi har även varit i kontakt med Uppåkra i Skåne och fick genom dem nys om Uppåkra vänförening som också så småningom deltog i arkeologidagarna i Slöinge.

Vi hade under våren tät kontakt med Creative tools i Halmstad för att göra snarlika kopior av guldgubbarna både i naturlig storlek och förstorat. Detta skrev för övrigt Hallands nyheter en artikel om.

Utställning

Tillsammans med arkeologer på Hallands länsmuseer, inrättades en jubileumsutställning i magasinsbyggnaden utanför Berte museum. Här finns vepor med berättande texter, kartor, tidsaxel, fyndföremål och guldgubbe-repliker som tillsammans utgör ett sammanhang över den vendeltida Slöingeboplatsen och guldgubbefynden som gjordes för 30 år sedan. Vi har också i anslutning till utställningen sålt en bok, Slöinge gyllene hallar, som Erik Rosengren, tidigare chef för Kulturmiljö Halland, skrivit på vår anmodan och som utgjort underlag för flertalet vepor. Jubileumsutställningen har haft öppet samtidigt som Berte museum och med särskilt fokus under den officiella öppningshelgen 28 maj och arkeologihelgen 27-28 augusti.

Informationsskylt

En informationsskylt togs fram att sätta upp utanför Berte museum med utsikt över utgrävningsområdet på åkrarna med kortfattad text och karta.

Föreläsningar

Vi har haft 14 föreläsningstillfällen på Berte museum varav ett var ute i fält. De flesta med anknytning till fynden vid Slöingeboplatsen men några också med anledning av Berte museums jubileum, 20 år. Föreläsningarna har varit uppskattade. Bortre delen av utställningsytan i magasinsbyggnaden har använts för tillbakablickar från de 20 åren som Berte museum funnits samt uppkomsten. Material till den utställningen har inhämtats genom t.ex. att leta i arkiven och intervjua engagerade människor som var med vid starten.

Aktivitetshelger

En helg varje månad har vi haft aktivitetshelg.

Jubileumsinvigning

Den 28 maj hade vi jubileumsinvigning av Berte museum. Det var på dagen 20 år sedan muséet invigdes första gången och Kristofer Stenström klippte bandet på nytt.

Under förmiddagen bjöds särskilda gäster in på drop-in fika och mingel och trumpetarna blåste fanfar på trappan. Till eftermiddagen välkomnades allmänheten med kanonsalut och jubileumsutställningen invigdes av Katarina Raskov och Erik Rosengren. Veterantraktorklubben, VTV-96 fanns på plats under hela dagen.

Slöinge kyrktorn 200 år

Den andra utav aktvitetshelgerna ägde rum 18-19 juni då Slöinge kyrktorn, 200 år, uppmärksammades. Helgen arrangerades i samråd med församlingsrådet och Sensus samt Slöinge Eftra hembygdsförening.

Under lördag eftermiddag hade vi öppen kyrka då barnen från gruppverksamheten hade utställning och kyrkans textilier visades. Det var guidning av kyrktornet och kyrkogården och Susedalens församling bjöd på 200-års tårta.

Söndag kväll ägde en friluftsgudstjänst rum på Ekebacken invid Berte museum då också Susedalens församlings körer medverkade. Därefter serverades kyrkkaffe i muséets café.

Dag till Anders minne

Den 24 juli uppmärksammades Dag till Anders minne. Anders Stenström var grundare till Berte museum. På och kring muséet hade vi en minimässa med utställare från: Den goda jorden, Suseåns vattenråd, Naturskyddsföreningen och Bertegruppen. Scouterna grillade korv.

Arkeologihelg

Sista helgen i augusti var det arkeologihelg vid Berte museum. Denna helg anordnades tillsammans med Region Halland, Kulturmiljö Halland, Länsstyrelsen och Slöinge Eftra hembygdsförening. Tanken var att vi skulle haft guidade visningar av utgrävningsområdet, men fick nej från markägarna.

Denna aktivitetshelg lockade flest antal besökare för säsongen och besökarna dröjde sig kvar länge och tog sig tid att prata med utställare och se sig omkring länge. Flera hantverkare fanns på plats och visade upp tidstypiska hantverk såsom ringla lera, väva brickband, spinna på slända, musikinstrument och ljudverktyg, vendeltida kläder och smycken och näverslöjd. Äkta guldgubbar från området visades under uppsikt och barnen fick prova att gräva efter guldgubbar och krukskärvor i sandlådor.

Vi hade filmvisningshörna där intervjun med Dennis Likus rullade samt ett 20 minuter långt inslag från Tusenårsresan med Maja Hagerman (rättigheter från SVT) och en 3 minuter alldeles färsk film från Hembygdsrörelsen som handlade om guldgubbarna i Slöinge. I caféet serverades fika och där ägde också en föreläsning rum varje eftermiddag.

Ingedagarna och Kulturarvsdag

Den 11 september var det dags för sista aktivitetshelgen för säsongen, denna gång Kulturarvsdag tillika Ingedag. Detta uppmärksammades med hantverksmarknad med fokus hållbart kulturarv. Här fanns knivmakare, silversmide, lädersömnad, halländsk sömnad, stickat, garn, träslöjd, näver och senap. Ett spelmanslag underhöll och en föreläsning ägde rum.

Berte museum, och så även jubileumsutställningen, stängde sista söndagen i september. Under oktober fick vi besök från årskurs 3, 4 och 5 på Slöingeskolan. Vi hade tagit fram ett underlag med arkeologbesök på skolan för förförståelse, guidning och workshop på Berte museum och efterarbete i skolan. Inga andra skolor har anmält intresse. Vi fick hjälp med utskick till alla skolor i Falkenbergs kommun via Falkenbergs museum.

Engagemang

I tidigt skede involverades såväl Slöinge Eftra hembygdsförening, Kulturmiljö Halland, Hallands länsmuseer, Studieförbundet vuxenskolan, Sensus, Slöinge församlingsråds ordförande, familjen Stenström, personal vid Slöingeskolan och Slöinge GOIF (för kalkfärg till linjer av hövdingahallen utanför) vilket var en bidragande orsak till att projektet fallit så väl ut. Tillsammans blir det så mycket bättre.

Fortsättning

Utställningen lever vidare i form av vandringsutställning. Vepor och guldgubbekopior är lätta att transportera och sätta upp i offentliga rum så att fler kan ta del av dem. Boken av Erik Rosengren säljs fortsatt på Berte museum liksom guldgubbechokladen. Ett tilltänkt samarbete med Hagbard och Signe i Asige är under planering och blir förhoppningsvis verklighet redan 2023. Tyvärr ställde teaterensemblen där in sina föreställningar i år vilket medförde att teater-kopplingen, som vi tagit höjd för, uteblev. I övrigt överträffade utfallet det vi i ansökan planerat för.

Samarbetsparter

Guldgubbarna i Slöinge har varit ett samarbetsprojekt med Berte museum, Stiftelsen Hallands Länsmuseer, Slöinge-Eftra Hembygdsförening, Svenska Kyrkan Slöinge, Sensus Studieförbund och Studieförbundet Vuxenskolan.

En stor del av arbetet har varit möjligt tack vare kulturstöd från Region Halland.

Region Halland Kultur logo

 

Berte museum logo

 

Stiftelsen Hallands Länsmuseer

 

Sveriges Hembygdsförbund logo - Slöinge-Eftra Hembygdsförening

 

Sensus Studieförbund logo

 

Studieförbundet Vuxenskolan logo